Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Knepen

De maand Juni verdiepten we ons in de vakterm "knepen". Deze vakterm en meer .................

Knepen

Knepen

Er is sprake van 'knepen' bij boeken die gebonden zijn in een harde band.

Als een boek is gebonden in een harde band bestaat deze uit een voorplat, een achterplat en een rug. Om het boek toch goed open te kunnen slaan zit er een ruimte tussen het voorplat, achterplat en de rug. Daardoor onstaat er een scharnier. Deze ruimte noemen we knepen.

De knepen zitten dus tussen de rug en de platten. Daardoor funtioneren ze dus als scharnier. De rug is ook niet rechtstreeks aan de inhoud (het boekblok) vastgemaakt. Je ziet de ruimte tussen boekblok en rug als het boek opengeslagen ligt. De afstand is dan ook erg belangrijk. Een gebonden boek kan juist opengeslagen blijven liggen door die afstand te creƫren.

knepen

Wij gebruiken de term band voor het boekomslag. Er wordt voor de term 'band' ook het woord 'kaft' gebruikt. Dit is echter niet juist. Het kaften van een boek is het bekleden van een boek. Bekleden ter bescherming. Zoals je dat op school doet met kaftpapier

De knepen zijn dus feitelijk de gleuven die bij een boek in een harde band worden aangebracht tussen rug en voorplat en rug en achterplat. De kneep draagt bij aan het goed scharnieren van de platten. In bindersogen zijn de knepen het belangrijkste element van het bindwerk van een gebonden boek.

Wil je meer weten over dit onderwerp. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.

Kwaliteit

Tekst voor kwaliteit

Voordelig

Tekst voor voordelig

Productie

Tekst voor productie

Persoonlijk

Tekst voor persoonlijk